
Zagospodarowanie resztek po kukurydzy i burakach
- Posted by admin
- On Listopad 12, 2019
- liście po żniwach rozkład, mikroflora bakteryjna w glebie, próchnica glebowa, resztki po burakach, resztki po kukurydzy, resztki pożniwne, resztki pożniwne materia organiczna, resztki pożniwne wykorzystanie, resztki pożniwne zagospodarowanie, rozkład resztek pożniwnych, słoma pożniwna, substancje odżywcze w resztkach pożniwnych, wzrost zawartości próchnicy w glebie, żyzność gleby
Gdy buraki i kukurydza zostaną zebrane, na polach widnieją po nich spore ilości resztek. Co zrobić ze słomą oraz liśćmi, które przykrywają grunty niczym dywan? Jak najlepiej wykorzystać potencjał tkwiący w pozostałościach pożniwnych? Dzisiaj zastanowimy się nad odpowiedzią na tak postawione pytania.
Resztki ze zbioru kukurydzy stanowią dość bogate źródło materii organicznej. W związku z tym możemy spróbować wzbogacić glebę w składniki pokarmowe, które potem wykorzystają nowe rośliny. W słomie po kukurydzy gromadzi się 1-1,5% azotu, 0,2-0,3% fosforu oraz do 2% potasu w przeliczeniu na suchą masę. Jednakże uwalnianie poszczególnych substancji następuje w różnym tempie. Najszybciej do gleby przedostaje się potas, którego około połowa trafia do gleby już w pierwszym roku po przyoraniu. W przypadku fosforu tempo jest dużo mniejsze i w pierwszym roku z resztek przenika do gleby nie więcej niż 20% tego pierwiastka. Oprócz NPK słoma zawiera także pewne ilości wapnia i magnezu. Co więcej, wpływa korzystnie poprawę warunków fizyko-chemicznych w glebie oraz zwiększenie zawartości próchnicy. Korzyści wydają się zatem oczywiste.
A co w przypadku liści buraków? I tutaj mamy bardzo dobre wiadomości. Resztki po burakach cukrowych zawierają nawet 2% azotu, 3% potasu oraz do 0,5% fosforu. W przeciwieństwie do słomy pokukurydzianej, zawartość wapnia i magnezu jest tutaj sporo wyższa. Wynosi ona odpowiednio 1,5% oraz 0,8%. Resztki po burakach to także źródło małych ilości mikroelementów, takich jak miedź, cynk, molibden czy bor. Oczywiście i w tym przypadku wpływ na właściwości gleby i wzrost zawartości próchnicy jest również dostrzegalny. Należy pamiętać żeby pozostałe na polu liście w pierwszej kolejności odpowiednio rozdrobnić.
A czy możemy w jakiś sposób wpłynąć na tempo i przebieg procesy rozkładu resztek pożniwnych? Tak, a naszym rozwiązaniem jest Humus Strong – koncentrat kwasów fulwowych i węgla organicznego, do stosowania doglebowego. Dzięki wykorzystaniu najczystszych kwasów fulwowych i węgla organicznego skomponowano preparat, który jest aktywny w całym zakresie pH gleby. To wpływa na bardzo szybki proces tworzenia się związków próchnicy. Aktywny węgiel natychmiast wpływa na wiązania i utrzymanie pierwiastków w kompleksie sorpcyjnym, dzięki temu potas, magnez, wapń nie są wypłukiwane.
Wprowadzenie środowiska kwasów fulwowych działających w całym zakresie odczynu pH gleby wraz z aktywnym węglem, stwarza idealne warunki do rozwoju pożytecznej mikroflory bakteryjnej. Mikroflora wspomaga wszystkie procesy biologiczne w glebie, jej rozwój przyczynia się do bardzo szybkiego przetwarzania resztek pożniwnych, słomy rzepakowej, zbożowej, kukurydzianej, liści buraka cukrowego, systemów korzeniowych. Dzięki przetwarzaniu resztek wzbogacamy glebę o kolejny węgiel i składniki pokarmowe. Całość procesu wpływa na bardzo szybką rozbudowę związków próchniczych.
Przygotowanie gleby do wiosennego siewu to jedno z najistotniejszych zadań po zbiorach. Składniki wyniesione przez rośliny muszą koniecznie zostać uzupełnione. Wykorzystanie do tego resztek pożniwnych to jedna z ciekawszych i opłacalnych ekonomicznie metod. Najpierw wzbogacamy glebę w potrzebne pierwiastki oraz substancje, a potem możemy myśleć o wzroście zasobności portfela w kolejnym sezonie.
Humus Strong kupisz tutaj w różnej wielkości pakietach i cenach w zależności od areału:
???????https://sklep.fertisonar.pl/
0 Komentarze